Nu maler stenkværnen økologisk mel på Knuthenlund

Efter tre års planlægning og byggeri har Knuthenlund nu åbnet sit eget økologiske mølleri med støtte fra Realdania og Den Europæiske Fond for Regionaludvikling. I mølleriet formaler vi vores eget økologiske korn til mel.

Når man producerer mel i industriel produktion i dag, fjerner man ofte kimen, fordi den indeholder æteriske olier, som kan harskne. Når kimen fjernes, forlænges holdbarheden, men dermed forsvinder også mange vitaminer og mineraler.

For at fastholde høj kvalitet og ernæringsværdi samt den bedste smag formaler Knuthenlunds mølleri derfor hele kernen inklusiv kim. Det sker på en håndbygget stenkværn omgivet af kernetræ, som er bygget af østrigske møllebyggere. Stenkværnen sikrer, at kernerne formales langsomt, så melet ikke varmes så meget op under processen. Herved bevares flest mulige naturlige vitaminer og mineraler i det færdige produkt.

Knuthenlunds melprodukter består af:

  • Økologisk speltmel (fintsigtet og fuldkorn)
    Den spelt-type, som vi har valgt at arbejde med på Knuthenlund, hedder Oberkulmer Rotkorn og er en såkaldt landsort. Sorten har et lavere høstudbytte end mere moderne speltsorter, ligesom den har en ydre skal, der skal afskalles før formaling. Dette gør sorten dyrere at producere. Til gengæld kendetegnes Oberkulmer Rotkorn ved sin gode smag samt sit høje indhold af proteiner, vitaminer, mineraler samt essentielle aminosyrer.
  • Økologisk ølandshvedemel (fintsigtet og fuldkorn)
    Ølandshvede minder på flere områder om spelt, men er helt nøgen og skal derfor ikke afskalles inden formaling. Som Oberkulmer Rotkorner er Ølandshvede en gammel landsort, som kendetegnes ved sit høje indhold af proteiner, vitaminer, mineraler og essentielle aminosyrer. Ølandshvede har et lavere høstudbytte end mere moderne hvedesorter, men er til gengæld naturlig sund og robust.
  • Økologisk rugmel (fintsigtet og fuldkorn)
    Rug er en meget nøjsom afgrøde og er derfor velegnet til dyrkning i produktioner, hvor der ikke anvendes kunstgødning og svinegylle. Rug kendetegnes både ved et højt indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler samt ved sit store indhold af Omega-6 fedtsyrer. Rug har en meget aromatisk smag og en karakteristisk mørk farve. Rug anvendes primært i rugbrød men er også velegnet til at blande med hvede i andre dejtyper.

Produktoversigt Knuthenlund økologisk mel.
Susanne Hovmand-Simonsen om baggrunden for beslutningen om et økologisk mølleri (video).