Vores fritgående dyr

Knuthenlund springer over, hvor gærdet er højest for at øge sundheden og tilbyde gode smagsoplevelser af bedste kvalitet. Gården producerer udelukkende økologiske og biodynamiske produkter med udgangspunkt i vitalitet, bæredygtighed og kvalitet – og altid med dyb respekt for dyrene og naturen.

DEN ORIGINALE SORTBROGEDE DANSKE LANDRACEGRIS

Som et klasseeksempel på Knuthenlunds vilje til at gå det ekstra skridt for den bedste kvalitet og største smag har godset valgt at opdrætte den originale danske sortbrogede landracegris. Grisen vokser langsomt og bliver ikke ligeså stor som de mere moderne svineracer, og derfor bliver den ofte fravalgt i de intensive svineproduktioner. Til gengæld har den nogle klare sundhedsmæssige og spisemæssige kvaliteter, der gør den værd at bevare.

Gennem århundreder har den sortbrogede landracegris tilpasset sig den danske natur og det danske klima. Det gør grisen i stand til at gå ude hele året, og det er præcis, hvad den gør på Knuthenlund. Her bliver den hverken halekuperet eller får ring i næsen, og derfor kan den rode rundt i skovbunden og markens muld og spise sig mæt i rødder, orme, agern og olden.

Den naturlige føde tilføre en helt unik smag til kødet på den sortbrogede landracegris. Grisens økologiske kød har en dybrød farve og en fast konsistens, som skyldes at grisen opbygger muskler, når den får frisk luft og motion.

Vi har gjort os umage, og det kan du smage.

 

DEN RØDE KO ER TILBAGE

Den originale røde danske ko har været en væsentlig del af Knuthenlunds drift siden 1800-tallet, hvor den lagde mælk til både smør og Maribo-ost, ligesom den var udgangspunktet for J.P. Herman Hansens prisvindende hvidskimmeloste. Fordelene ved racen er blandt andet, at den kan leve udelukkende på græs og har en exceptionel god mælkekvalitet med et højt indhold af beta kappa-protein.

I forbindelse med industrialiseringen af landbruget i 1950’erne blev de røde køer dog udskiftet med sortbrogede køer, som leverer mere mælk. Faldende interesse for den originale røde danske ko har betydet, at den i dag optræder på FAOs liste over truede dyrearter. Nu er den sjældne røde malkeko dog tilbage på Knuthenlund, hvor de oprindelige historiske opskrifter er fundet frem.

Vi har gjort os umage, og det kan du smage.

 

VORES ØKOLOGISKE MALKEFÅR OG LAM

Fårene på Knuthenlund er en samling af østfrisiske malkefår og suffolk. Også når det kommer til fårene vægter det lollandske landbrug smagskvalitet og sundhed over højere kødtilvækst og mælkeydelse. Derfor har Knuthenlund valgt at bibeholde de lokale racer, der trives godt og hjemmevant i områdets natur og klima.

På Knuthenlund går lammene hos deres mor i de første 45 dage. Herefter overgår de gradvist til en foderblanding af wrap, korn og hestebønner, der er god for dyrene og giver kvalitet og god smag til mælken. Lammene går på græs fra midten af april og frem til november/december. I græsningsperioden lever lammene udelukkende af græs. Gennem hele afgræsningsperioden bliver der taget ormeprøver, hver eneste gang lammene flytter fold, for at sikre at tilvæksten og sundheden er i top.

Vi gjort os umage, og det kan du smage.