(Ølands) hvedeknopper

Ca. 15 stk. eller 10 stk., hvis de skal være større.

Ingredienser

100 g blødt økologisk smør
1 tsk havsalt
1 spsk Knuthenlund skovhonning
1/2 tsk kardemomme
2 dl mælk
40 g gær
2 æg
450 g sigtet Ølandshvede fra Knuthenlund

tilberedning

Varm mælken op, den skal være håndvarm. Rør æg, gær og sukker i den lune mælk.
I en skål blandes mel, salt, kardemomme og det bløde smør smuldres i melblandingen. Ælt nu de to blandinger sammen til dejen bliver smidig og lækker. Den kan være lidt klæg i starten, men hav tålmodighed, den skal nok samle sig.
Lad dejen hæve 1 time under klæde på et lunt sted.
Tag dejen ud på et bord, drysset med mel og ælt den godt igennem. Del dejen og form 15 boller, som sættes tæt, men uden at røre hinanden. Lad dem hæve 1 time. Pensl bollerne med æg, bag dem i ovnen ved 180 grader i 12-15 minutter.

Vi har spist hvedeknopper i Danmark siden 1800-tallet. Baggrunden er, at end ikke bagerne måtte arbejde fra solnedgang aftenen før store bededag og hele den følgende dag. Derfor kom de helligdagen i forkøbet ved at bage ekstra store hvedeknopper dagen før, som folk så kunne købe med hjem til at varme og spise dagen efter. Det blev imidlertid hurtigt til, at hvederne blev spist samme aften – medens de endnu var lune og sprøde.