Knuthenlunds historie

Knuthenlunds historie starter tilbage i 1729, hvor godset blev oprettet af grevskabet Knuthenborg i forbindelse med nedlæggelsen af landsbyen Bregekop. I 1913 valgte Knuthenborg imidlertid at sælge Knuthenlund til mejeristen J. P. H. Hansen, som i 1903 var blevet præmieret for sine oste og derigennem havde tjent et ansetligt beløb, der gjorde det muligt for ham at købe Knuthenlund fra Knuthenborg.

I dag ejes Knuthenlund således af Susanne Hovmand – Simonsen, som er 4. generation på stedet. Susannes familie har gennem flere generationer været involveret i den lokale mejeriproduktion på Lolland-Falster. Ud over Susannes oldefar, som var mejerist og ejer af Abed Mejerigård inden han købte Knuthenlund, var også hendes tipoldefar mejerist på et mejeri på Falster. På samme måde var også farfaren Morten Evald Hovmand-Hansen involveret i den lokale mejeriproduktion, idet han først var formand for det lokale andelsmejeri i Stokkemarke og senere tog initiativ til at starte mejeriet Lolland, som lå i Maribo.

Pr. 1 juli 2007 omlagde Knuthenlund Gods sin drift til økologi og blev dermed en af landets absolut største økologer. Den økologiske produktion er i dag hele basen i Knuthenlunds produktion. I 2009 genåbnede et mejeri, hvor der laves håndlavede får- og komælksoste og yoghurter efter traditionelle håndværksmetoder. Senest er der også kommet en ny serie af kød- og charcutteriprodukter til … fremstillet af lammekød og kød af henholdsvis den originale røde danske ko og den originale sortbrogede danske landrace gris. I dag fylder såvel originale danske racer, som biodiversitet og gamle danske plantesorter en vigtig del af Knuthenlunds produktion. Samtidig er det Susannes mand Jesper Hovmand-Simonsen, som ligeledes er mejerist, der leder både mejeriet og den øvrige fødevareproduktion.

Knuthenlund har ud over landbrugs- og fødevareproduktionen en stor moderne gårdbutik med egen café og møde- og konferencerum. Gårdbutikken danner rammen om guidede rundvisninger samt flere årlige events herunder påskemarked, Skt. hans fest, den internationale kokkekonkurrence The Native Cooking Award samt Økologisk høstmarked.

Velkommen til vores frodige, økologiske verden. På Knuthenlund lever vi i og med naturen. Vi bestræber os på at gøre os umage med det, vi producerer. Vi håber, du kan smage det.